Fakta Om Fönsterputs

Här kommer vi att löpande lägga in bra och viktig information om fönster och fönsterputsning. Det är många som frågar och undrar om detta när vi gör besök eller utför en fönsterputsning. 

 Spröjs vad är det ?

Det finns både fasta spröjs och falska spröjs. Ett spröjsat fönster är uppdelat med t.ex. dekorativa trä- eller plastinslag. Fasta spröjs kan man inte ta bort när man putsar. Det innebär mer arbete och tar längre tid, vilket innebär en ökad kostnad. Lösa falska spröjs går att plocka bort för att underlätta fönsterputsningen. Men, det sitter fortfarande kvar spröjsfästen som hindrar att det går lika snabbt som om man inte har spröjsade fönster.


Treglasfönster eller isolerfönster

En treglasruta eller isolerruta, som den kallas i dagligt tal, består av en eller flera glasrutor som är sammanfogade till en enhet med hjälp av en eller flera distanslister av metall. Mellanrummet mellan glasrutorna innehåller vanligtvis luft men kan också innehålla andra gaser, vanligen argon eller krypton. Kanten på isolerrutan är förseglad med en förseglingsmassa för att bli tillräckligt tät så att gasen mellan glasen inte kan läcka ut. I bland frågar kunder varför rutan inte blir ren hur mycket de än putsar. Svaret är att det kan efter många år eller kraftig påverkan hända att förseglingen spricker, vilket medför att damm, avgaser, smuts och fett med tiden sätter sig mellan rutorna som ska vara täta. Avhjälpes genom att byta ut hela fönstret.


Jag brukade putsa med tidningar och sprej !

Det är en skröna att det går lika bra med tidningar och sprej. Tryckfärgen kan lösas upp och smetas ut på fönstret vilket sedan syns i solsken. Om du försöker dig på det i stark värme och solsken, hinner du inte torka av innan vätskan dunstat, vilket gör att fönstret blir otroligt flammigt. Speciellt nyproducerade isolerfönster är svåra att putsa på detta sätt. Att putsa fönster med t.ex. matvaruaffärernas fönsterskrapor är inte heller att rekommendera, då gummit är av låg kvalitet. De är mycket hårda och ojämna och kan skada fönster med uv-beläggning.


Viktigt om nyproducerade fönster

Bra att veta om nyproduktionsfönster (isolerfönster). Om dessa inte har blivit putsade på en lång tid – över ett år- kan de bli svåra att få rena till 100%. Detta beror på att nya fönster är av annan sort än t.ex. de från 50-talet. De har ett eller flera skikt för uv-strålning och isolation som smuts, avgaser och mineraler lätt fastnar på. Det är av största vikt att man regelbundet putsar denna typ av fönster i nyproducerade hus. De är extremt svårt att få rena efter en längre tid och de kan dessutom bli helt förstörda.


Varför putsa fönster

För att rena och klara fönster ger bättre ljusinsläpp. Man blir gladare och piggare och genom att regelbundet putsa och underhålla sina fönster behåller de också värdet under en längre tid.